Norman Safeground Blogs

insight, opinion & information

 
 

Test your internet safety knowledge with our quiz!

If you’ve been reading our internet security blog, you’re probably a lot more informed about keeping safe online than the average internet user. But how many of our words of wisdom do you remember? Take our quiz below to test your knowledge (or to refresh your memory!)

1. Which password is safer?

a) D0g&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
b) !L!keC@t$

Answer: a) although it may seem like the first password is more obvious, machines aren’t any better at recognising patterns in passwords than random letters. The general rule is that the longer the password, the more safe you’ll be. That’s as long as you avoid stupid passwords, like: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

2. What’s the best thing to do when you receive an email with an attachment from someone you don’t know?

a) Open it
b) Leave it
c) Delete it

Answer: c) while you may be able to leave an attachment unopened in your inbox, but it makes more sense to delete it so you don’t accidentally open it.

3. How often should you reuse your password?

a) Always
b) Whenever it’s convenient
c) Never

Answer: c) sorry, I know it’s not the answer most people want to hear, but you really shouldn’t use the same password anywhere. This is because if one online service you use is hacked, the criminals can then use that information to access your other – potentially more sensitive – accounts.

If you really hate using different passwords, why not try adding the website’s name to the start or end of your normal password? This way automated hacking systems will find accessing your account more difficult, while you don’t have to remember completely different passwords.

4. When is it safe to bank online?

a) On your private, home internet connection
b) On public connections with many people online

Answer: a) the safest way to bank online is at home. On public connections, someone else on the connection, or even the person hosting, it could be monitoring what you’re doing. This means they could gain access to your banking information, or even serve you malware without you realizing.

5. What is HTTPS?

a) A website with multiple websites inside it
b) A secure version of a webpage

Answer: b) If you see a website starting with https, it means your connection to the site is being encrypted at both ends, so no-one will be able to grab your data as it moves between your system and the one on the internet. It won’t protect you if the site itself is comprised, however, so be aware.

6. What’s the best way to safeguard your data?

a) Save it in two places on your computer
b) Save it on a USB stick
c) Save it a cloud backup service

Answer: c) while you can backup your data on a USB stick, it won’t save you from local disasters, like fire or flood. Online backup solutions mean your files are stored safely at a remote location, usually multiple times.

Both b) and c) are far better than a). Simply saving a file in two places on your computer. This will only protect your files from you accidentally deleting them. Which, granted, can be a problem for some of my relatives.

7. Which of the two should you always avoid online?

a) Websites with adult-only content
b) Downloading files without knowing where they are from

Answer: b) a year ago we revealed that adult websites actually serve fewer pieces of malware than blogs, and that still holds true. Adult websites – while frequently frowned upon – aren’t as insecure as many people would believe. Downloading files without being sure about their source, however, is definitely asking for trouble.

8. If it’s too good to be true…

a) It’s time to give away your credit card details!
b) … it’s probably not true

Answer: b) sorry guys – just like in real life, if it seems too big to be true, it usually is. Especially online. Don’t fall for it!

9. When is a good time to install antivirus software?

a) As soon as you get your computer
b) When your computer starts misbehaving

Answer: a) get antivirus software as soon as you get a new PC. It’s far better to prevent infect than try to fix it afterwards, because by then you never know how much of your data has been taken.

So how did you do? If you got more than six correct – good job! You’re becoming an internet expert. Any less? Maybe you should check back here more often!

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

 
Norman

The Author:

Made up of various contributors' opinions and insights - the power of the collective.

For Consumption Bloggers

Norman Safeground Blogs Archive